JOKA

Journalistinen kuva-arkisto

Suomeksi | På svenska

MUSEOVIRASTO
Kokoelma- ja tietopalvelut
Sturenkatu 2a, PL 913, 00101 Helsinki

Mikä on JOKA?


Journalistinen kuva-arkisto JOKA säilyttää ja julkaisee suomalaisia lehtikuvakokoelmia. JOKA tuo menneisyyden uutis-, viihde-, kulttuuri- ja urheilukuvat kaikkien katsottaviksi. Kuva-arkisto turvaa merkittävien lehtikuvaajien ja sanoma- ja aikakauslehtien kuvakokoelmien säilymisen yhdessä muiden museoiden ja arkistojen kanssa ja vahvistaa lehtikuvan asemaa osana kulttuuriperintöä.

Journalistinen kuva-arkisto perustettiin Museoviraston Kuvakokoelmien yhteyteen 1.1.2014. Vaikka museoilla ja arkistoilla on lehtikuva-aineistoja, paljon kulttuurihistoriallisesti merkittäviä lehtikuvakokoelmia on hajallaan ja suuren yleisön saavuttamattomissa eikä niitä säilytetä sellaisissa olosuhteissa, jotka takaisivat niiden pysyvän säilymisen. JOKA ottaa vastaan, säilyttää, järjestää, digitoi ja julkaisee lehtikuvia. JOKA:lla on kokoelmissaan jo 6 miljoonaa lehtikuvaa. Sanomalehti Maaseudun Tulevaisuuden kuvat kattavat lähes koko 1900-luvun; uutiskuvatoimisto Pressfoton aineisto on vuosilta 1974 - 1996. Lisäksi JOKA:lla on muotikuvaaja Kari Pulkkisen valokuvakokoelma ja kotkalaisen Lauri Sorvojan yli 30-vuotisen uran aikana syntyneet uutiskuvat.  Viimeisimpänä JOKA:n kokoelmiin luovutettiin helsinkiläisen lehtikuvaaja U.A. Saarisen elämäntyö syksyllä 2013.

JOKA:n tavoitteena on kerätä ja ylläpitää tietoja Suomen lehtikuvakokoelmista olivatpa ne sitten lehtitaloissa, museoissa, arkistoissa tai lehtikuvaajien hallussa. Aineistokartoitusten pohjalta JOKA suunnittelee valtakunnallista kokoelmapolitiikkaa lehtikuville yhteistyössä maakunta- ja erikoismuseoiden sekä lehtitalojen kanssa. JOKA kehittää myös suurten kuvakokoelmien luettelointia ja haettavuutta museoiden tallennusjärjestelmissä.

JOKA:n perustamisesta (hankekausi 2010 - 2013) vastasivat, Museovirasto ja Suomen valokuvataiteen museo. Hankkeen rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lue lisää >>>
Someron meijeri
Someron meijerissä 1963.
Erkki Voutilainen / Maaseudun Tulevaisuus / JOKA / Museovirasto

Museovirasto Suomen valokuvataiteen museo